بروز هرگونه درد در کتف یا شانه، می تواند موجب تحریک تاندون های عضله دوسر بازو (جلو بازو) شود، حالتی که تاندونیت عضله دوسر نامیده می شود. احتمالاً درد، حرکت شانه را محدود می کند و انجام کارهای عادی و استراحت و تجدیدقوا را به امری دشوار یا غیرممکن تبدیل می نماید.
استفاده از فیزیوتراپی برای درمان تاندونیت عضله دوسر بازو (آسیب جلو بازو) می تواند در کاهش درد، تقویت شانه و دامنه حرکتی (ROM) مفید باشد و تحرک و استفاده از بازو را بهبود بخشد.
آناتومی عضله دوسر بازو
ماهیچههای عضله دو سر در قسمت جلوی بازو قرار دارد که از طریق دو سر نزدیک مفصل شانه به سرعت حرکت میکنند (از این رو «دو سر» نام گرفته اند).
سر کوتاه این عضله از زائده منقاری استخوان کتف، به وجود می آید. سر طویل آن هم از دکمه بالاکاسه ای مفصل شانه به وجود می آید و با غلاف سینوویال پوشانده شده است.
سینوویال با حرکت روان تاندون به طور معمول امکان سُرخوردن آنها در قسمت جلوی کتف را فراهم می آورد. ماهیچه عضله دو سر با حرکت کتف به سمت پایین آن را روی برجستگی توبروزیته رادیوس قرار می دهد.
عضله دوسر، در عین اینکه چرخش ساعد به حالت کف دست را فراهم می کند به حرکت مفصل شانه نیز کمک کرده و عضلات روتاتور کاف (گرداننده شانه) را در حفظ تعادل قسمت جلویی شانه همراهی می کند.
بار بیش از حد روی تاندون عضله دو سر در قسمت شانه یا آرنج موجب بروز تاندونیت عضله دو سر می شود.
آسیب تاندون عضله دوسر
تاندونیت عضله دوسر به طور معمول در اثر فشار بار اضافی و استفاده بیش از حد از این عضله روی می دهد.
این عارضه اغلب در فعالیت های تکراری بالای سر مانند بازی راکت یا پرتاب توپ بیس بال اتفاق می افتد.
عضله دو سر بازویی به دراز شدن آرنج کمک می کند و فشار مفرط بر تاندون آن در فعالیت های تکراری بروز التهاب را به دنبال دارد.
احتمال دارد ضخامت رباط امتداد سر طویل تاندون عضله دو سر بازویی با افزایش سن و ضایعات ریزبینی مکرر افزایش یابد.
این امر موجب ساییدگی غیرطبیعی روی تاندون و در نتیجه التهاب و سوزش می شود.
از آنجا که تعادل قسمت جلویی شانه مرهون تاندون عضله دو سر است، در صورت حدکار کشیدن بیش از حد، دچار عدم تعادل یا پارگی روتاتور کاف خواهد شد.
پارگی روتاتور کاف موجب می شود که به تاندون عضله دو سر برای کمک به حفظ تعادل این منطقه فشار بیشتری وارد شود و به تاندونیت عضله دوسر بازو منتج شود.
شایان ذکر است که آسیب اولیه و التهاب تاندون عضله دو سر تاندونیت نامیده می شود. مشکلات طولانی مدت در این عضله اغلب تاندونوپاتی نامیده می شود.
علائم تاندونیت عضله دوسر بازو (جلو بازو)
علائم بسیاری می توانند نشانه تاندونیت باشند که در ادامه به آنها اشاره می شود:
- درد کتف و شانه
- دشواری در بالا بردن بازو
- احساس ضعف در بازو
- حساسیت نسبت به لمس قسمت جلویی بازو و شانه
اگر مشکوک به تاندونیت عضله دوسر بازو هستید، سریعاً برای تشخیص به پزشک مراجعه کنید. در این صورت، اطمینان حاصل می کنید که درمان مناسبی را با توجه به شرایط شروع خواهید کرد.
تشخیص تاندونیت عضله دوسر بازو با معاینه بالینی شانه، آرنج و بازو میسر است.
ممکن است پزشک آزمایشات تشخیصی مانند تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) برای مشاهده ساختار بافت نرم دور شانه را لازم بداند. این آزمایش موید عارضه تاندونیت است.
هنگامی که تاندونیت در قالب درد قسمت جلویی شانه بروز می کند، تشخیص دشوار می شود.
عواملی مانند پارگی کاف روتور، التهاب مفصل سرشانه ، آسیب دیدگی لبه بالایی شانه یا رادیکولوپاتی سرویکال (گردن) از این جمله است.
ارزیابی فیزیوتراپی از تاندونیت عضله دوسر بازو
نخستین جلسه فیزیوتراپی برای مشکل تاندونیت عضله دو سر، ارزیابی اولیه محسوب می شود. در این جلسه، فیزیوتراپیست در مورد صدمه وارده توضیح می دهد.
از فرد در مورد چگونگی رخداد جراحت سوالاتی می پرسد. همچنین سابقه پزشکی و داروهای مصرفی نیز برای او حائز اهمیت است.
در خلال ارزیابی اولیه از تاندونیت عضله دو سر، فیزیوتراپیست آزمایش ها و اقدامات مختلفی را برای تعیین مبنای کارکرد و چگونگی درمان انجام می دهد.
آزمایش های متداول در جلسه ارزیابی عبارتند از:
- تپش قلب
- دامنه حرکتی (ROM)
- استقامت
- آزمایشهای مخصوص شانه
- تحرک عملکردی
پس از ارزیابی شرایط و تکمیل موارد، برنامه مراقبت را با بیمار در میان می گذارد. اهداف تعیین شده و درمان تاندونیت عضله دو سر بازو را می توان آغاز کرد.
درمان های فیزیوتراپی تاندونیت عضله دو سر بازو ( تاندونیت جلو بازو)
درمانها و روشهای مختلفی برای درمان تاندونیت عضله دو سر به کار می روند که برای کمک به کاهش درد و التهاب، بهبود دامنه حرکتی و استقامت و حرکات بدون درد بازو و شانه طراحی شده است.
ورزش
ورزش باید ابزار اصلی در درمان تاندونیت عضله دو سر باشد، زیرا تاثیر آن در بهبود دامنه حرکتی، استقامت و تحرک عملکردی بازو و شانه، گردش خون تاندون و در نتیجه پیشبرد روند بهبود، نشان داده شده است.
برنامه توان بخشی تاندونیت عضله دو سر شامل تمرین های مختلفی است، از جمله:
تمرین دامنه حرکتی شانه
این تمرینها حالت منفعل دارد، زیرا فیزیوتراپیست بازو و شانه را حرکت می دهد و کمک افزار را فعال می کند (فرد شانه خود را با کمک دستگاه خارجی حرکت می کند).
تمرین های دامنه حرکتی تحرک شانه و عملکرد آن را بهبود می بخشند و حرکات مورد نیاز تاندون عضله دو سر را تامین می کنند.
تقویت روتاتور کاف
اگر فیزیوتراپیست تردید داشته باشد که آیا ضعف روتاتور کاف موجب تاندونیت عضله دو سر شده، تمرینهایی را برای تقویت این ماهیچه ها تجویز می کند.
این تمرینها می تواند چرخش داخلی یا خارجی با کش تمرین یا بدون آن یا فعال نمودن دامنه حرکتی با تمرین وزنه آزاد باشد.
بدین ترتیب پزشک به بیمار نشان می دهد که کدام تمرین برای شرایط او مناسب تر است.
متعادل نمودن کتف
تاندون های عضله دو سر، اعم از کوتاه و طویل، به استخوان کتف متصل می شود و قرار گرفتن آن در موقعیت نادرست، خود می تواند دلیل تاندونیت باشد.
فعالیتهای مربوط به کنترل عصبی عضلانی استخوان پهن کتف هم می تواند برای عارضه تاندونوپاتی شانه تجویز شوند.
تمرین استقامت
در مطب فیزیوتراپی، تمرین هایی برای بهبود میزان تحمل قسمت فوقانی پیشنهاد می شود.
این روند جریان خون را در قسمت شانه و تاندون عضله دو سر و نیز حرکات شانه و عملکرد آن را بهبود می بخشد.
با استفاده از ارگومتر بالاتنه (UBE) و دستگاه رووینگ می توان استقامت شانه را بهبود بخشید.
شواهد نشان می دهد انجام ورزشهای غیرعادی می تواند به تاندونوپاتی و مشکلات تاندون عضله دو سر بیانجامد. ورزشهای غیرعادی تمرین هایی است که ماهیچه عضله دو سر حین کش آمدگی، منقبض می شود.
استدلال شده که چنین انقباضی به بازسازی کلاژن سازنده تاندونها کمک کرده و به بهبود آن در شرایط مناسب کمک می کند.
فیزیوتراپیست همچنین برنامه تمرین خانگی را تنظیم می کند که باید به صورت مستقل انجام شود. این تمرینها موجب حفظ نتایج به دست آمده در مطب می شود.
ماهیت تمرین های تاندونیت عضله دو سر چالشی اما بدون درد است. تمرینهایی که موجب تشدید درد می شوند باید متوقف شده و توسط فیزیوتراپیست بررسی شوند.
ماساژ درمانی
فیزیوتراپیست می تواند تکنیک های مختلف ماساژ درمانی را در مورد تاندونیت عضله دو سر انجام دهد. ماساژ فریکشن عمودی را می توان برای تحریک کلاژن سازی اطراف تاندون آسیب دیده انجام داد.
این روند به کاهش درد و بهبود گردش خون موضعی کمک می کند. همچنین تحرک بافت مربوطه را تسهیل کرده امکان حرکت آزادانه تر شانه و بازو را فراهم می کند.
نوار کینزیولوژی (حرکت شناسی)
برخی فیزیوتراپیست ها از روشهای درمانی موسوم به نوار کینزیولوژی یا نوارهای K استفاده می کنند.
آنها نوارهای پارچه ای انعطاف پذیری روی بازو یا شانه قرار می دهند که درد و گرفتگی را کاهش داده و عملکرد صحیح ماهیچه را تسهیل می کند.
هشدار :
نوارهای k درمانی جدید در فیزیوتراپی است و تاثیر آن در درمان اختلالهای تاندونی اثبات نشده است.
برخی افراد نشانه های بهبود عملکرد را در اثر استفاده از این نوارها گزارش کرده اند، اما هنوز چنین امری مورد بررسی دقیق علمی قرار نگرفته است.
گرما درمانی
در درمان تاندونیت عضله دو سر بازو، فیزیوتراپیست از گرم کردن کتف و شانه استفاده می کند.
گرما گردش خون آن منطقه را افزایش داده و اکسیژن و مواد مغذی را وارد کرده و مواد زائد حاصل از التهاب را بیرون می کشد.
همچنین گرمادهی برای کاهش درد و بهبود تحرک بافت ها استفاده می شود. اطمینان حاصل کنید که گرما، پوست را نسوزاند؛ گرما باد از طریق حوله ای که بین کمپرس گرم و پوست قرار می گیرد، منتقل شود.
در صورتی که احساس گرمای شدید در طول این روش درمانی داشتید، به فیزیوتراپیست اطلاع دهید.
یخ درمانی (کرایوتراپی)
یخ درمانی هم می تواند یکی از روشهای درمان تاندونیت عضله دو سر باشد. یخ موجب کاهش گردش خون شده و برای کنترل درد موضعی، تورم و التهاب استفاده می شود.
فیزیوتراپیست یخ درمانی را در ساعات آخر جلسه درمان استفاده می کند تا التهاب را به حداقل برساند. البته باید مراقب سوختگی های احتمالی حاصل از تماس مستقیم یخ بر پوست باشید.
چنانچه در طی این مرحله احساس ناراحتی داشتید، پزشک را مطلع کنید.
فراصوت یا اولتراسوند تراپی
فراصوت یا اولتراسوند تراپی شیوه طبیعی است که سالهاست در مطب های فیزیوتراپی استفاده می شود.
این درمان به صورت عبور نشانگر میله ای اولتراسوند همراه با ژل روی بافت آسیب دیده به مدت پنج الی 10 دقیقه است.
نشانگر میله ای امواج اولتراسونیک را به تاندون عضله دو سر می فرستد و بافت را گرم می کند. این گرما گردش خون و فعالیت سلولی در آن منطقه را افزایش می دهد.
در طول این روش درمانی، فقط گرمای خفیفی اطراف سری دستگاه اولتراسوند احساس می کنید. البته اگر درست استفاده نشود، می تواند موجب بروز سوختگی شود.
بنابراین در صورت احساس هرگونه درد می توانید به پزشک اطلاع دهید تا تنظیمات آن صورت گیرد.
اگرچه اولتراسوند تراپی سالهاست که در فیزیوتراپی استفاده می شود، اما مطالعات انجام شده، مزایای خاصی را در مقایسه با درمانهای دیگر مانند تمرینهای ورزشی نشان نداده است.
بسیاری از فیزیوتراپیست ها از این روش استقبال چندانی نمی کنند ولی برخی دیگر همچنان از آن استفاده می کنند.
تحریک الکتریکی یا الکتروتراپی
تحریک الکتریکی یا الکتروتراپی نیز می تواند در درمان تاندونیت عضله دو سر یا تاندونوپاتی مفید باشد. تحریک یا القای الکتریکی می تواند موجب کاهش درد، بهبود عملکرد ماهیچه یا افزایش گردش خون شود.
اگر القای الکتریکی روش انتخابی فیزیوتراپیست برای درمان تاندونیت عضله دو سر باشد، دو تا چهار الکترود کوچک اطراف شانه و کتف قرار داده می شود و جریان الکتریکی وارد الکترودها می شود.
این ضربه الکتریکی حالتی مثل قلقلک ایجاد می کند ولی نباید موجب درد شود.
اکثر درمان های القای الکتریکی مانند تحریک عصبی ـ عضلانی از طریق پوست (TENS) یا تحریک الکتریکی عصبی ـ عضلانی (NEMS) حدود ده تا 15 ثانیه طول می کشد.
درای نیدلینگ (سوزن خشک)
درای نیدلینگ درمانی جدید در فیزیوتراپی است که مشابه طب سوزنی، به صورت تزریق سوزنهای کوچک به تاندون صورت می گیرد. سوزنها به کاهش درد و گرفتگی عضله و بهبود گردش خون موضعی کمک می کند.
از آنجا که این روش درمانی نسبتاً جدید است، تحقیقات زیادی در مورد آن انجام نشده است.
یون رانی (Iontophoresis)
یون رانی شکل خاصی از تحریک الکتریکی است که از جریان الکتریسیته برای پخش دارو از طریق پوست و درون تاندون آسیب دیده عضله دو سر استفاده می کند.
این دارو به طور معمول مایع ضدالتهاب است که بار منفی دارد. هنگام اعمال جریان الکتریکی مستقیم با بار منفی بر روی دارو، آن را دفع می کند و دارو را به داخل تاندون منتقل می شود.
یون رانی به طور معمول ده تا 20 دقیقه طول می کشد و بدون درد است. شاید زیر الکترود دارویی حس سوزن سوزن شدن وجود داشته باشد و بعد از آن، پوست قرمز شود.
برخی تحقیقات نشان داده که یون رانی در حل مشکلات تاندونی موثر است ولی مطالعات دیگر از آن همانند درمان ضدالتهاب پشتیبانی کرده اند.
اطمینان حاصل کنید که می دانید از درمان یون رانی چه می خواهید و اگر سوالی در این رابطه دارید با فیزیوتراپیست در میان بگذارید.
فیزیوتراپی چقدر طول می کشد؟
تاندونیت عضله دو سر می تواند آزاردهنده باشد و درمان کامل آن شاید چند ماه طول بکشد. درمان اکثر موارد با موفقیت و طی چهار تا شش هفته به طول می انجامد.
اگر مشکل حاد باشد، زمان بیشتری برای درمان لازم است. با فیزیوتراپیست خود در مورد مدت زمان درمان صحبت کنید.
اگر بعد از یک تا دو ماه درمان، درد همچنان ادامه داشت، فیزیوتراپیست شما را به پزشک تان برای درمانهای بیشتر ارجاع می دهد.
احتمال دارد درمانهای تهاجمی تری مانند تزریق کورتون، تزریق پلاسمای غنی پلاکتی یا جراحی برای تاندونیت عضله دو سر لازم باشد.
حرف حساب
احساس درد در قسمت جلوی شانه شاید به دلیل تاندونیت عضله دوسر باشد. در این شرایط، استفاده از بازو در کارهای روزمره و فعالیتهای تکراری سخت می شود.
کار با فیزیوتراپیست به شما در تحرک و استقامت، تسکین درد و برگشت به سطح قبلی عملکرد و فعالیت کمک می کند.
بیشتر بخوانید: فیزیوتراپی شانه یخ زده یا منجمد
برای شروع یک برنامه درمانی فردی از درمان های فیزیوتراپی مخصوص تاندونیت عضله دوسر بازو و انجام آن زیر نظر متخصصین ما در کلینیک یادمان با شماره های زیر تماس بگیرید و نوبت دریافت کنید.
شماره های تماس کلینیک فیزیوتراپی : 02188088541 / 02188074196
جهت اطلاع از آدرس کلینیک و ارتباط با ما به صفحه تماس با ما مراجعه کنید.
سلام من چهار ماه پیش دچار کشیدگی تاندون عضله دو سر بازویی شدم ده جلسه فیزیوتراپی رفتم و یک جلسه هم تزریق داخل مفصل انجام دادم ولی درد هنوز ادامه داره آیا به فیزیوتراپی مجدد نیاز دارم ؟
متاسفم که هنوز درد دارید. ادامه درد بعد از کشیدگی تاندون عضله دوسر بازویی ممکن است نیاز به ارزیابی مجدد داشته باشد. پیشنهاد میکنم:
مراجعه به پزشک: برای بررسی مجدد وضعیت تاندون و ارزیابی نیاز به درمانهای تکمیلی یا تغییر در برنامه درمانی.
فیزیوتراپی: اگر پزشک توصیه کند، ممکن است جلسات بیشتری از فیزیوتراپی یا تغییر در نوع تمرینها مفید باشد.
تمرینات تقویتی و کششی: تمرینات خاصی برای بهبود وضعیت تاندون میتواند به کاهش درد کمک کند.
در نظر داشته باشید که هر درمانی باید تحت نظر پزشک یا فیزیوتراپیست انجام شود.